Badkamer installeren
Een nieuwe badkamer plaatsen begint met de oude verwijderen. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan want er komt heel wat kijken bij tegelwerk afbreken en de ruimte gereed maken voordat je aan de slag kunt gaan met inrichten. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over een badkamer installeren inclusief het verwijderen van het puin en afval. Heb je een container nodig? Dan kun je uiteraard terecht bij afzetbak.nl.
Badkamer plaatsen
Om de tijd tussen de oude badkamer en de nieuwe zo kort mogelijk te houden begint een badkamer plaatsen niet bij het slopen maar op papier. Of op de computer en een smartphone kan trouwens ook. Je begint namelijk met een plan. In dat plan beschrijf je wat er gesloopt moet worden, hoe je restmaterialen zult afvoeren en hoe de nieuwe situatie eruit zal zien. Maak een lijst met aandachtspunten, het liefst op een manier dat je snel de volgorde kunt veranderen of onderdelen kunt wijzigen. Het is ook zeker niet verkeerd om overal een prijskaartje aan te hangen. Dit hoeft niet heel nauwkeurig te zijn maar zo krijg je snel een idee van waar de grootste kostenposten zich bevinden.
Kost een nieuwe badkamer installeren veel tijd? Dit kan reuze meevallen afhankelijk van het plan. Kost het veel geld? Ook hier zijn weer veel opties. Kijk bij de budgettering zeker naar de totale levensduur. Tegelwerk dat 20 jaar meegaat mag best wat meer kosten dan tegels die na 10 jaar aan vervanging toe zijn. Dit zijn de voornaamste werkzaamheden die je zult tegenkomen bij de badkamer plaatsen:
- Verwijderen sanitair en andere voorzieningen.
- Slopen van vaste elementen en verwijderen van oude leidingen.
- Afvoer van afval in een container.
- Nieuwe elektra aanleggen.
- Nieuwe leidingen aanleggen.
- Stucwerk aanbrengen.
- Betegeling aanbrengen.
- Inrichting plaatsen.
- Afwerking verzorgen.
Per project kunnen er meer of minder onderdelen zijn. Als je bijvoorbeeld de leidingen wilt verleggen om ruimte te creëren voor een ligbad dan zal het werk aanzienlijk meer zijn. Dit geldt ook voor elektra. Bekijk ook altijd de staat van de voorzieningen. Zelfs als je de leidingen niet hoeft te verplaatsen dan moeten ze wel in goede staat zijn. Het zou natuurlijk jammer zijn als je na enkele jaren de leidingen moet vervangen, dan moet de hele badkamer weer open.
Wat kost een nieuwe badkamer?
De kosten kunnen uiteenlopen van een paar duizend euro tot tienduizenden euros. Dit heeft niet alleen te maken met de oppervlakte in meters maar vooral met de veranderingen die plaatsvinden. Als de leidingen en elektra niet veranderd worden dan scheelt dit enorm veel in de kosten. Als je afval kunt afvoeren als puin in plaats van restafval dan bespaar je ook. Afvalscheiding hoeft niet veel extra werk met zich mee te brengen, een container voor puin is aanzienlijk goedkoper dan een container voor restafval. Kijk op afzetbak.nl wat de mogelijkheden en tarieven zijn inclusief brengen en halen van de container.
De kwaliteit van de tegels en het sanitair hebben ook invloed op de totaalprijs. Hierbij zul je zeker rekening moeten houden met de kwaliteit en levensduur. Als je moeite hebt om het financieel rond te krijgen dan kun je een persoonlijke lening overwegen of een bouwdepot openen naast jouw hypotheek. De kosten voor een lening kunnen voordeliger uitpakken dan relatief snel weer een nieuwe badkamer moeten plaatsen omdat er mindere kwaliteit materialen zijn gebruikt.
Nieuwe badkamer laten plaatsen
Moet je zelf de nieuwe badkamer plaatsen of kun je dit beter uitbesteden? Voor een deel heeft deze keuze te maken met de kennis en ervaring die de bewoner heeft. Er komen best veel specifieke vaardigheden om de hoek kijken, als je niet zo handig bent dan kun je misschien beter de badkamer laten plaatsen door een gespecialiseerd bedrijf. Vraag in dat geval om referenties, lees online reviews en maak duidelijke afspraken. De doorlooptijd kan heel kort zijn, wachten tot een gespecialiseerd bedrijf beschikbaar is zal aanzienlijk langer duren.
Breng je wensen vooraf in kaart. Je zult namelijk beslissingen nemen waar je jarenlang mee moet leven. Denk bijvoorbeeld aan:
- De kleur en tint die je kiest heeft veel invloed op de ambiance in de ruimte. Lichte tinten doen een kleine ruimte optisch groter lijken.
- Als je vloerverwarming moet leggen dan moet je hier bij de planning al rekening mee houden. Bepaal of de wastafel verplaatst moet worden of de aansluiting van de douche zal worden aangepast vanwege het nieuwe bad.
- Elektra en water gaan niet goed samen, het is daarom van groot belang dat de stroomvoorziening perfect in orde is. Het is zeker mogelijk om meerdere stroompunten aan te brengen.
- Zorg ervoor dat het tegelwerk hoog genoeg is voor het bad, de douche en de rest van de ruimte. Je kunt de gehele ruimte betegelen maar dit hoeft niet.
- Randen moeten goed worden afgekit en tegelwerk moet voldoende bescherming bieden tegen (spat)water.
- Als er geen of weinig natuurlijke verlichting is dan kun je verlichting ophangen met daglicht kleurtemperatuur. Voldoende licht is uiteraard altijd van belang, ook met ramen zal de zon ondergaan.
- Scheid afval en voer het gesorteerd af. Afzetbak.nl levert lege containers en neemt ze later weer mee, zo kun je de afvalverwerking eenvoudig oplossen.
Een nieuwe badkamer laten plaatsen kost niet alleen minder tijd, het kan goedkoper uitpakken dan het zelf te doen. Professionals werken snel, ze kennen en vermijden de mogelijke valkuilen en het resultaat is optimaal.
Veilig en verantwoord
Kies bij voorkeur voor vloertegels die licht geruwd zijn om uitglijden te voorkomen. De elektra moet uiteraard vakkundig worden geplaatst in de badkamer, dit geldt voor zowel stopcontacten als kabels in de muur. De leidingen moeten eveneens goed worden geïnstalleerd, naast de diameter is ook het materiaal van belang. Er mag bijvoorbeeld geen lekkage ontstaan.
Draag bij hakken en breken bij voorkeur een masker en zorg voor goede ventilatie. Als het een oudere woning betreft controleer dan of er asbest aanwezig kan zijn. Als dit het geval is dan moet je hier melding van maken. Asbesthoudende materialen mogen niet via een container worden afgevoerd, hier is speciale wetgeving voor van kracht.
Ventilatie is ook na de badkamer plaatsen van belang. Zo kun je schimmelvorming voorkomen in deze vochtige ruimte. Naast ramen die je kunt openen kun je ook een ventilatiesysteem laten plaatsen. Zo voorkom je vochtproblemen in huis.
Maurice Hagen
Artikel is geschreven door Maurice Hagen. Eigenaar van Afzetbak.nl en Rolcontainerservice.nl, met 23 jaar werkervaring in de recycling/milieusector.